Achterdeur

Als een huis een achterdeur heeft, dan is dat de voorkeurplaats van inbrekers om hun slag te slaan. Er passeren veel minder mensen, het is er vaak donker én veel sloten zijn van zodanig slechte kwaliteit dat een inbreker binnen twee minuutjes binnen staat.

Om uw woning optimaal te beveiligen adviseren wij om uw deuren te voorzien van:

  • veiligheidsbeslag met anti-cilindertrekbeveiliging en

  • een veiligheidsslot met veilligheidssluitkom,

  • en een veiligheidscilinder.

Mist u één van deze producten dan is de beveiliging niet meer effectief.
 

Veiligheidsbeslag

Veiligheidsbeslag kenmerkt zich door het feit dat er geen schroeven aan de buitenkant zitten. Het schild kan hierdoor niet van buitenaf worden losgeschroefd en beschermt hiermee de cilinder.

Cilindertrekken is een inbraakmethode, waarbij een inbreker een gehard stalen schroef in de cilinder draait. De cilinder wordt vervolgens met een zogenaamde cilindertrekker uit het beslag getrokken.

Door speciaal veiligheidsbeslag met cilindertrekbeveiliging te monteren voorkomt u deze manier van inbreken. Het beslag schermt de cilinder (waar u de sleutel in stopt) af zodat cilindertrekken onmo­gelijk is. De cilinder is daarmee volledig door metaal om­sloten en het beslag voorkomt dat de cilinder kan worden afgebroken.

Alternatief: Cilinders met cilindertrekbeveiliging

Indien het niet mogelijk of gewenst is om het bestaande beslag te vervangen, kan als alternatief ook een SKG*** veiligheidscilinder worden toegepast. Deze cilinders zijn beveiligd tegen cilindertrekken en kunnen een trekkracht van minimaal 1500kg weerstaan.

 

TIP:

Het voordeel van veiligheidsbeslag met cilindertrekbeveiliging ten opzichte van veiligheidscilinders met cilindertrekbeveiliging is dat u bij het beslag vanaf de buitenzijde ziet dat het voorzien is van cilindertrekbeveiliging. De kans is dus groot dat een inbreker uw huis zal overslaan als hij ziet dat het huis beveiligd is met veiligheidsbeslag met cilindertrekbeveiliging.

Veiligheidscilinder

Wanneer er nog geen cilinder met SKG-keurmerk is gemonteerd, adviseren we u om deze te vervangen voor een veiligheidscilinder. Veiligheidscilinders voldoen aan alle eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen® en SKG® en zijn hiermee geschikt voor buitendeuren. Het veiligheidsniveau en de mate van comfort zijn verschillend per cilinder en uitvoering. Er twee verschillende niveaus:

SKG** Veiligheidscilinders
SKG** veiligheidscilinders zijn voorzien van aftastbeveiliging, boorbelemmering en anti-slagpickvoorziening aan beide zijden. Alle sleutels zijn voorzien van een unieke registratiecode, handig bij het nabestellen van cilinders of sleutels omdat deze niet te hoeven worden opgestuurd.

TIP:

Voor nog meer veiligheid kiest u voor een SKG*** cilinder met certificaat, zodat alleen u extra sleutels en/of gelijksluitende cilinders kunt bijbestellen.

SKG*** Veiligheidscilinders
Deze SKG*** cilinders hebben dezelfde eigenschappen als een SKG** cilinder maar zijn daarnaast voorzien van cilindertrekbeveiliging.

Het slot zelf

De meeste woningen zijn voorzien van sloten die in de deur gemonteerd zijn. Wanneer deze nog niet voorzien zijn van een SKG** of SKG*** keurmerk dan is het beter deze te vervangen door een veiligheidsslot met veiligheidssluitkom.

Een veiligheidsslot is stevig en moeilijk te manipuleren. Hierdoor is het uitstekend toe te passen in buitendeur-situaties. Kies voor veiligheidssloten met een SKG-keurmerk.

 

Er zijn verschillende soorten veiligheidssloten:

 

Veiligheidssloten

Een veiligheidsslot is het slot dat centraal in de deur gemonteerd is en met sleutel en/of deurkruk kan worden geopend. Dit wordt ook wel het hoofdslot genoemd. SKG** wordt aangeraden. Een meerpuntssluiting heeft zelfs SKG***.

Meerpuntssluiting oftewel driepuntssluiting

Een meerpuntssluiting is een slot waarmee de deur op meerdere punten tegelijk kan worden afgesloten. Door het draaien van de sleutel of het bewegen van de deurkruk kan de deur in één keer op meerdere punten worden afgesloten. Dit is praktischer dan apart een hoofd- en bijzetslot. Een meerpuntssluiting heeft de hoogste inbraakwerendheid (SKG***). De montage van een meerpuntssluiting is niet eenvoudig. Wij adviseren u dan ook dit door een professional te laten doen.

Belangrijke maten bij vervanging slot en beslag

Let bij de keuze van veiligheidssloten en veiligheidsbeslag op twee afstandsmaten, die van belang zijn bij het goed monteren van deze producten.

 

Afstand of steekmaat (hart tot hart)

De steekmaat is te meten vanaf het hart van het krukgat tot en met het hart van het cilindergat.

Over het algemeen worden twee maatvoeringen gehan­teerd: 55mm en 72mm. De meest voorkomende afstand is 55mm. Bij nieuw­bouwwoningen is de afstand meestal 72 mm.

Bij een veiligheidsslot met steekmaat 55mm hoort ook veiligheidsbeslag met steekmaat 55mm. Bij een veiligheidsslot met steekmaat 72mm hoort een veiligheidsbeslag met steekmaat 72mm.

Doornmaat:
De doornmaat is te bepalen door de afstand te meten van de voorplaat tot en met het hart van het kruk­gat. Deze afstand bedraagt 50mm of 60mm. De meest voorkomende doornmaat is 50mm.

Belangrijk bij vervanging cilinder

Bij het vervangen van uw cilinder dient u de cilinderlengte op te meten. Vanaf het midden van het slot meet u de cilinderlengte naar de binnenzijde en de buitenzijde van de deur inclusief het veiligheidsbeslag.

 

Meer informatie?

We geven veel informatie op deze website. Mogelijk is niet alle informatie in uw situatie van toepassing. Daarvoor hebben we een app ontwikkeld, waarmee u aan de hand van foto’s stap voor stap kunt bekijken welke beveiliging u nu heeft en of deze voldoet.

Is jouw huis al 100% inbraakproof?

Download de app en doe de check!

Wilt u direct meer informatie ontvangen over het beveiligen van uw achterdeur? Dan kunt u contact opnemen met Nemef, een partner van onze stichting. Zij zijn op werkdagen telefonisch bereikbaar tussen 08.00 en 16.30 uur via onderstaande telefoonnummers.

Whatsapp logo.png

Is uw woning al 100% inbraakproof?

Download de app

en doe de check!

Volg ons!

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • LinkedIn

Contact

info@stichtingnipw.nl

033 455 8778

Stichting Nationale Inbraakpreventie Weken

De Brand 10 – 1e etage

3823 LH Amersfoort

KVK 60895527
 

Logo NIPW schild.png