BEVEILIG UW HUIS

Als u uw huis wilt beveiligen, dan zijn er drie zogenaamde ‘schillen’ die belangrijk zijn: die om het huis, aan het huis en in het huis.

 

Beveiliging om het huis

Verlichting

Als een huis ’s avonds volledig onverlicht is, nodigt dit een langslopende gelegenheidsinbreker uit om zijn slag te slaan. U geeft hiermee immers aan: we zijn nu niet thuis! Door verlichting te laten branden, geeft u een ‘bewoonde indruk’. Een inbreker zal niet zo snel een huis binnendringen waarvan hij vermoedt dat de bewoners thuis zijn.

Buren

Goed contact met buren en buurtbewoners is belangrijk. Maak afspraken met uw buren om over en weer een oogje in het zeil te houden. Zeker in geval van vakantie of andere langdurige afwezigheid.

Klimmateriaal

Leg geen ladders of ander klimmateriaal (zoals een gemeentelijke vuilniscontainer) voor het grijpen. Een inbreker gebruikt deze om makkelijk bij uw (openstaande) raam op de eerste verdieping te komen.

Beveiliging aan het huis

 

Denk bij deze inbraakwerende schil aan onderdelen als beveiliging van voor- en achterdeur, ramen, openslaande deuren of schuifpui, dakramen en dergelijke. Inbrekers kiezen meestal de zwakste delen van het huis. Hieronder ziet u wat de meest inbraakgevoelige plekken zijn: 

Op deze pagina’s vindt u tips voor het controleren van uw inbraakbeveiliging en het ontdekken van zwakke plekken in uw huis. Vaak zijn die te verhelpen met eenvoudige en betaalbare maatregelen. Beveilig uw woning stap voor stap en begin bij de zwakste plek. Met één of meer stapjes extra kunt u uw eigen veiligheid meteen al flink verbeteren. We geven veel informatie op deze website. Mogelijk is niet alle informatie in uw situatie van toepassing. Daarvoor hebben we een app ontwikkeld, waarmee u aan de hand van foto’s stap voor stap kunt bekijken welke beveiliging u nu heeft en of deze voldoet.

Is jouw huis al 100% inbraakproof?

Download de app en doe de check!

Achterdeur

Als een huis een achterdeur heeft, dan is dat de voorkeurplaats van inbrekers om hun slag te slaan. Er passeren veel minder mensen, het is er vaak donker én veel sloten zijn van zodanig slechte kwaliteit dat een inbreker binnen twee minuutjes binnen staat.

Voordeur

U trekt de voordeur snel even dicht als u maar kort weg bent, of uw kinderen vergeten ‘m vaak op slot te doen. Niet voor niets neemt de voordeur de tweede plek in van de plaatsen waarop ingebroken wordt. En als de deur wel op slot wordt gedraaid is de kwaliteit van het slot en beslag niet genoeg om de inbreker langer dan twee minuten tegen te houden.

Openslaand

raam

Ramen die op een kiertje open staan en zwakke beveiliging van de keuken- en slaapkamerramen zijn de oorzaken van de plaats in de top-3 van de inbraakplaatsen.  

Klapraam of

bovenlichtje

U denkt dat het geen kwaad kan, zo’n openslaand, en soms ook nog gewoon openstaand klapraampje. Maar inbrekers zijn slimmer dan u denkt en gebruiken deze vaak zwakke schakel om een huis binnen te komen.   

Schuifpui

Die vaak wat grote en logge deuren lijken zo inbraakveilig, maar dat zijn ze vaak juist niet. Een bezemsteel tussen deur en kozijn lijkt voor velen de oplossing te zijn om deze plaats te beveiligen. Het is voor een beetje slimme inbreker niet voldoende.

Camerasystemen &

raam- en deursensoren

Met camera’s ingebouwd in deurbellen, of in deurspionnen, maar ook met aparte bewakingscamera’s kan een deel van de omgeving van uw huis in de gaten worden gehouden en soms zelfs worden vastgelegd wie daar op een bepaald moment is geweest. We weten dat inbrekers daar niet echt van gediend zijn en er gaat van dit soort producten dan ook zeker een afschrikwekkende invloed uit.  

 

Extra beveiliging deuren

Soms kunt u ervoor kiezen om een zwakker slot niet te vervangen, maar aan te vullen met andere, extra beveiligingsmaatregelen. We bespreken er een paar.

Beveiliging in het huis

Verlichting

Soms gaat u overdag van huis weg en is het vreemd om dan al de verlichting aan te zetten. Dat kan beter en makkelijker. Zet tussen de stekker en het stopcontact een tijdschakelaar en controleer geregeld of die wel op het juiste tijdstip aangaat. Immers, in de zomer doet u de lichten pas om half tien aan, terwijl ’s winters het inschakelen van de lampen om half vijf niet onlogisch is. Kijk af en toe eens door de ogen van een buitenstaander naar uw huis en beoordeel dan zelf of het er zo bewoond uitziet. Er zijn ook schakelaars die u via wifi en uw router kunt bedienen met behulp van een app op uw smartphone. Dan zet u de verlichting aan terwijl uw onderweg bent, of u stelt het zo in dat de lampen op bepaalde tijdstippen aangaan. Sommige apps kennen de tijdstippen van ondergaande en opkomende zon, en passen zich daarop aan.

Let er wel altijd op, dat u niet alle lampen op hetzelfde moment aan laat gaan.

Kluizen

Geld, belangrijke documenten, elektronica en kostbaarheden met een hoge financiële of emotionele (en dus onvervangbare) waarde wilt u veilig opbergen, beschermd tegen diefstal. In de praktijk liggen zulke kostbaarheden open en bloot in huis. In andere gevallen worden kostbaarheden opgeborgen op gebruikelijke plaatsen zoals in een ladekast, kledingkast of misschien wel onder uw bed. Een Euro­pees gecertificeerde inbraakwerende kluis van hoge kwaliteit biedt u de vereiste bescherming en daarmee de gewenste zekerheid.

Alarmsystemen

Alarmsystemen

Naast gecertificeerd hang- en sluitwerk en goede verlichting, kiezen steeds meer mensen voor een alarmsysteem om hun woning extra te beveiligen. Een alarminstallatie maakt het inbrekers nog lastiger om ongezien een huis binnen te komen.

Is uw woning al 100% inbraakproof?

Download de app

en doe de check!

Volg ons!

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • LinkedIn

Contact

info@stichtingnipw.nl

033 455 8778

Stichting Nationale Inbraakpreventie Weken

De Brand 10 – 1e etage

3823 LH Amersfoort

KVK 60895527
 

Logo NIPW schild.png