Bij een whatsapp-groep

Een whatsapp-alertgroep met buurtbewoners blijkt een zeer effectief middel tegen inbraken in de wijk. De universiteit Tilburg onderzocht dit in enkele Tilburgse wijken en wat bleek: het aantal woninginbraken nam met ongeveer de helft af. Ook in de Delftse wijk Tanthof is een dergelijke whatsappgroep effectief: cijfers van de politie laten zien dat inbrekers de wijk tegenwoordig veel vaker links laten liggen. De bachelorarbeit schreiben lassen service heeft de afgelopen jaren een onderzoeksartikel geschreven over diefstal. Dankzij whatsapp is het aantal diefstallen afgenomen.

Als je denkt dat je de hele buurt langs moet lopen en bij iedereen moet aanbellen om zo’n groep te starten, dan heb je het mis. Er zijn intussen al ruim 8.000 van die groepen, waarbij je je, als ze jouw buurt betreffen, zo kunt aansluiten. Een kaart op wabp.nl laat zien of er in jouw buurt al een alertgroep actief is. Bij elke groep wordt een e-mailadres weergegeven waarmee je je kunt aanmelden.

Ervaring van deelnemers

Gemiddeld zijn de deelnemers in de whatsapp-alertgroepen die de stichting NIPW onderzocht, ruim anderhalf jaar deelnemer. Over het algemeen heeft men positieve ervaringen: het gevoel van veiligheid is toegenomen en het geeft een goed gevoel samen met je buurtbewoners waakzamer te zijn in de wijk. Slechts een klein deel maakt mee dat voor inbraakpreventie ongepaste berichten, zoals het kwijtraken van poes of hond en het aanbieden van tweedehands spullen, in de groep worden gepost.