En als ik niet thuis ben?

En als ik niet thuis ben?

Inbrekers kiezen over het algemeen de makkelijkste weg. Slecht hang- en sluitwerk nodigt hen als het ware uit. Maar ook als je overduidelijk niet thuis bent (of slaapt) dan slaan ze graag toe. Zorg dus altijd voor een bewoonde indruk. Of je alleen ’s avonds op visite bent, of op vakantie, of tijdens de feestdagen bij familie. Laat een inbreker niet overduidelijk merken dat er niemand thuis is. Dan kan vaak al op simpele wijze. Hieronder geven we je wat tips daarvoor.

Op vakantie

Koffers gepakt, auto volgeladen. Heerlijk een paar weken op vakantie. Nog een laatste rondje door het huis. De vaatwasser leeg. Gas en lichten uit, ramen en deuren op slot… Check, check, dubbelcheck en dan met een goed gevoel op vakantie! Tot je een paar weken later heerlijk uitgerust thuiskomt en je hele huis overhoop is gehaald. Een inbraak! Jaarlijks overkomt dit zo’n 10 tot 15.000 vakantiegangers. Moet je dan maar niet meer op vakantie gaan? Of had je het kunnen voorkomen?

'S avonds niet thuis

Wat voor de vakantie geldt, geldt uiteraard ook voor als je een avondje weg bent: laat een bewoonde indruk achter. Dus niet je hele huis in het donker achterlaten, maar laat ook niet zo maar een of twee lampjes branden als je dat normaal als je thuis bent ook niet doet. Dus doe alle lampen aan die je normaal ook aan hebt! Met LED-verlichting kost je dat maar een paar cent. En als inbrekers het vermoeden hebben dat je misschien thuis bent, slaan ze je huis hoogstwaarschijnlijk wel over. Een radio aan laten verhoogt het ‘ik ben thuis’-effect. En vergeet natuurlijk niet om je deuren op slot te doen. Een voordeur alleen maar dicht trekken, ook al laat je maar voor twintig minuten je hond uit, is vragen om moeilijkheden. Een inbreker staat met flipperen, waarbij hij een stuk flexibel maar stug plastic tussen het kozijn en de deur wrikt, binnen 20 seconden bij jou binnen.

Tijdens de feestdagen in december

Ongeveer de helft van de Nederlanders is tijdens de feestdagen op vakantie of op visite bij vrienden of familie en daarom een of meerdere dagen niet thuis. Het is dan ook niet gek dat de piek van alle inbraken in de periode tussen Kerstmis en Oud & Nieuw valt. Volgens cijfers van de politie slaan inbrekers vooral toe in de avonduren tussen 17.00 en 21.00 uur. En als je dan overduidelijk laat blijken dat je niet thuis bent doordat je huis helemaal donker is of je hebt slechts een of twee lampjes aan, dan maak je het ze wel erg makkelijk. Inbrekers weten dan dat ze volop de tijd hebben om toe te slaan. Tref daarom de juiste maatregelen.