Help! Er is bij me ingebroken!

Wat te doen na inbraak?

Indien er toch in uw woning is ingebroken, is er een aantal dingen die u moet regelen. Hieronder staat een checklist.

1. Bel de politie

Bel 112 als u vermoedt dat de daders nog in de buurt zijn. Denkt u dat ze nog binnen zijn, ga dan niet zelf op onderzoek uit, maar bel eerst 112. Merkt u de inbraak als u binnen bent, bel 0900-8844 aangifte te doen. Dan komt de politie bij u thuis de aangifte opnemen en direct kijken of er sporen zijn achtergebleven die kunnen leiden naar een dader. Ruim daarom de schade nog niet op en wacht tot u de politie gesproken heeft. De politie kan pas tot opsporing van een dader overgaan als uw aangifte binnen is. En uw verzekering heeft een aangifte nodig om de schade te vergoeden.

2. Neem foto’s

Als de politie is geweest neem dan foto’s van de aangerichte schade, zoals kapotte kozijnen, sloten e.d.

3. Blokkeer bankpassen en simkaarten

Als bankpassen, credit cards en/of telefoon(s) gestolen zijn, laat deze dan blokkeren bij uw bank resp. mobiele provider. Een handige site hiervoor is: www.pasblokkeren.nl

4. Contacteer uw verzekeringsmaatschappij

Bel met uw verzekeringsmaatschappij om uw vermissingen door te geven

5. Laat schade snel repareren

Afhankelijk van de schade, alleen een kapot slot, of ook deur, raam, kozijn en glas, moet u zo snel mogelijk hulp inschakelen om de schade provisorisch of definitief te herstellen. Verder op deze pagina vindt u daar afhankelijk van de schade, de juiste adressen bij u in de buurt die u daarmee kunnen helpen.

6. Beveilig uw woning

U kunt wellicht denken dat de inbrekers nu uw woning zullen overslaan, nu ze eenmaal hebben toegeslagen. Onderzoek van verzekeringsmaatschappijen geeft aan dat in meer dan 20% van de gevallen een inbreker binnen een half jaar weer probeert binnen te komen. Aan de andere kant neemt zeker 80% van de slachtoffers van een inbraak(poging) direct maatregelen om hun woning beter te beveiligen. Op deze website kunt u daarvoor alle informatie vinden.

7. Praat erover

Een inbraak(poging) is vaak een traumatische gebeurtenis voor de slachtoffers. Driekwart slaapt slecht en wordt bij elk geluidje wakker; men is bang om in het donker thuis te komen; kinderen krijgen nachtmerries. Praat er dus over om dat trauma te verwerken. Via de politie kun je een beroep doen op professionals. Maar meldt het ook aan je buren, familie en vrienden. Zij kunnen je steunen, en wellicht help je ze om te voorkomen dat het ook bij hen gebeurt.