Hoe beveilig ik beter… met een alarminstallatie

Elektronisch systeem met app of alarmopvolging

Naast gecertificeerd hang- en sluitwerk en goede verlichting, kiezen steeds meer mensen voor een alarmsysteem om hun woning extra te beveiligen. Een alarminstallatie maakt het inbrekers nog lastiger om ongezien een huis binnen te komen. Het schrikt met name gelegenheidsinbrekers af en waarschuwt u zodra iemand het huis binnen probeert te dringen. Een alarmsysteem geeft veel mensen een veiliger gevoel en meer controle over de beveiliging van hun huis. Het is een aanvulling op de bestaande mechanische beveiliging (sloten, beslag en cilinders) van een huis en een ideale toevoeging voor plaatsen in huis die mechanisch moeilijker te beveiligen zijn. Daarnaast stellen verzekeraars vaak hogere eisen aan de beveiliging wanneer er veel waardevolle spullen in huis zijn. Zo`n aanvullende eis kan de installatie van een alarmsysteem zijn.

Welk systeem past bij mij?

Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten alarmsystemen in allerlei prijsklassen om een huis te beveiligen. Het is belangrijk dat u een systeem kiest die bij u past. Dit is afhankelijk van een aantal factoren zoals het inbraakrisico, de waarde van de inboedel en de ligging van de woning. Ook zult u een keuze moeten maken tussen een bekabeld of draadloos alarmsysteem en op welke wijze u eventuele meldingen van een inbraakpoging wilt ontvangen.

Bekabeld of draadloos alarmsysteem

Bij de aanschaf van een alarmsysteem heeft u de keuze tussen een draadloos of een bekabeld alarmsysteem. Of u nu kiest voor een bekabeld of draadloos alarmsysteem, de kwaliteit van beide systemen is vrijwel gelijk. Liggen er al kabels voor een alarmsysteem in uw huidige woning of laat u een nieuw huis bouwen waar de kabels nog weggewerkt kunnen worden? Dan kunt u kiezen voor een bekabeld systeem. Een bekabeld alarmsysteem is doorgaans iets goedkoper in aanschaf. Het is echter wel veel lastiger om bekabelde systemen te installeren en het gaat vaak gepaard met een hoop hak- en breekwerk. Voor bestaande woningen wordt daarom steeds vaker voor een draadloos systeem gekozen. In het verleden hadden draadloze systemen een onbetrouwbaar imago. Dit had met name te maken met betrekking tot de kwaliteit van de techniek die te wensen overliet. Tegenwoordig maken de draadloze alarmsystemen gebruik van 868MHz en ZigBee protocollen die ook nog eens AES 128-bits versleuteld zijn. De beveiliging hiervan is vergelijkbaar met die van internetbankieren. Draadloze alarmsystemen zijn makkelijk te installeren en ook als u gaat verhuizen kunt u het alarmsysteem gewoon meenemen.
Door de grote mate van flexibiliteit van de systemen, kunt u een draadloos alarmsysteem volledig aanpassen aan uw wensen en zelf accessoires toevoegen. Denk hierbij aan bewegingssensoren, deur-/raamcontacten, camera’s, slimme stekkerschakelaars, paniekknoppen et cetera. Er zijn zelfs speciale huisdiervriendelijke bewegingssensoren.

Melding via meldkamer of mobiele telefoon

Voordat u een alarmsysteem aanschaft, zult u ook moeten nadenken op welke wijze u meldingen van inbraakpogingen wilt ontvangen. Alle alarmsystemen hebben in de basis dezelfde werking. Wanneer het alarm is ingeschakeld en een inbreker wordt gedetecteerd, gaat de sirene af. Daar kan het bij blijven om de inbreker te verjagen. Maar de betere systemen versturen direct een melding. U kunt er voor kiezen om een melding via sms of e-mail te laten doorsturen naar je mobiele telefoon en/of direct naar een meldkamer. In het eerste geval zijn er geen of minimale maandelijkse kosten aan deze service verbonden. De maandelijkse kosten voor een meldkamer liggen uiteraard hoger, maar dan is een professionele opvolging mogelijk. Ook bij brand, als er rook- en hitte-alarmen zijn aangesloten. Laat u de melding naar u zelf of naar meerdere personen doorsturen, dan moet u van tevoren realiseren (en afspreken) wat u gaat doen bij de constatering van een inbreker in uw huis. Wij bevelen het melden hiervan bij 112 aan.