INBRAAKMETHODEN

We hopen dat u de goede gewoonte hebt om uw huis goed af te sluiten als u weg gaat, ook al is het maar voor eventjes. Maar slechte sloten of andere beveiliging worden door een inbreker in een oogwenk herkend én binnen enkele minuten is hij binnen. Kijk hieronder door de ogen van een inbreker naar uw eigen huis. Leer de meest voorkomende inbraakmethoden herkennen en zorg voor adequate inbraakbeveiligingsmaatregelen!

Methode 1: Cilindertrekken
Methode 2: Cilinder afbreken
Methode 3: Openbreken van deur of raam
Methode 4: Openbreken dubbele deur

Methode 5: Lock picking
Methode 6: De babbeltruc
Methode 7: Flipperen
Methode 8: Hengelen
Methode 9: Gaatje boren
Methode 10: Via het bovenlichtje

 

Cilindertrekken

Een schroef, een tang, één minuut

Deze manier van inbreken staat bekend als cilindertrekken. De inbreker draait een geharde stalen schroef in de cilinder (sleutelgat) van het slot. Daarna wordt er met een tang of een speciaal cilindertrekapparaat zoveel kracht op de cilinder gezet dat deze door de trekkracht gewoon breekt. Daarna kan de deur eenvoudig geopend worden met een standaard bouwsleutel. En dit alles binnen één minuut. Bekijk het filmpje hieronder om te zien hoe dat in zijn werk gaat.

De oplossing is gelukkig eenvoudig: beveilig uw huis tegen inbraak door gebruik te maken van veiligheidsbeslag met cilindertrekbeveiliging.

 

Cilinder afbreken

Een veelvoorkomende manier

Bij deze methode wordt de cilinder (waar de sleutel ingaat) die aan de buitenzijde iets uitsteekt met een tang afgebroken. Het afdekplaatje dat om het slot heen zit (het beslag) is vaak van (zwak)aluminium en kan met een schroevendraaier worden losgewrikt. En steekt eenmaal de cilinder uit, dan kan deze met een tang worden afgebroken. Met een standaard bouwsleutel wordt de deur van slot gedraaid. De oplossing ligt voor de hand: zorg dat de cilinder niet uitsteekt. Maar hoe?

Plaats stalen veiligheidsbeslag dat van binnenuit wordt vastgeschroefd, zodat de afdekplaat niet kan worden verwijderd en de cilinder niet meer dan 3 mm uitsteekt. De beste inbraakpreventie methode is het nemen van veiligheidsbeslag met cilindertrekbeveiliging.

 

De moeder van alle inbraakmethodes

Openbreken van deur of raam

Even de deur open wrikken. Of een raam. Met een schroevendraaier. Of de bekende koevoet. Wanneer geconstateerd is dat er niemand thuis is (of iedereen slaapt), zet de dief een kraak.

Zorg voor goedgekeurd hang- en sluitwerk. Doe deuren en ramen ook werkelijk op slot. Niet met slechts één sluiting, maar met alle twee of drie. Want zwakke raamsluitingen of een deur met slechts één slot zijn met deze methode zo open. Of plaats een anti- inbraakstrip, waardoor de inbreker zijn koevoet niet in de ruimte tussen de deur en het kozijn kan wrikken.

 

Openbreken dubbele deur

Vaak de zwakste plek in het huis

De dubbele toegangsdeuren zoals tuin- en terrasdeuren zijn vaak de zwakste plekken in het huis. Bij het nemen van inbraakpreventie maatregelen voor een huis worden dubbele deuren vaak vergeten. En dat terwijl dubbele deuren zelfs gemakkelijker zijn te forceren dan een voor- of achterdeur.

De oplossing is een aluminium systeem waarvan op elke deur één profiel wordt gemonteerd. In gesloten toestand omsluiten deze profielen elkaar. De deurprofielen (in vaktermen: deurnaalden) zorgen ervoor dat de ruimte tussen dubbele deuren inbraakwerend wordt afgedicht.

 

Lock picking

Geen sleutel meer nodig

Lock picking of sloten hacken is eenvoudiger dan het lijkt. Een lockpicksetje is zo gekocht bij een slotenmaker of online. En hoe je het moet doen kun je eenvoudig achterhalen op YouTube. Kortom, met een beetje oefening kan iedereen zonder sleutel naar binnen. Toch kost deze methode relatief veel tijd. Maak het de inbreker dus zo moeilijk mogelijk en investeer in goed hang- en sluitwerk. Let dan op het SKG-keurmerk.

De babbeltruc

Binnen zonder braak

 

Binnenkomen onder valse voorwendselen. De dader komt aan de deur bij mensen, vaak ouderen en hij weet zich naar binnen te praten met een smoes. Hij doet zich bijvoorbeeld voor als een medewerker van de thuiszorg. Uiteindelijk gaat hij er vandoor met de waardevolle spullen. En voor de verzekering telt een babbeltruc vaak niet als woninginbraak, waardoor er minder of zelfs niets wordt uitgekeerd. Laat dus niet zomaar iemand binnen!

Flipperen

 

Inbraak met een bankpas

Als de deur niet op slot wordt gedraaid, wordt de deur niet goed afgesloten. Hij zit dan alleen maar met de schoot, die door de deurkruk heen en weer kan worden bewogen, in het kozijn vast. De inbreker kan met een bankpas of hard plastic kaartje tussen de deur en het kozijn de schoot van het slot terugdrukken. Draai dus altijd de deur op slot als u (even) van huis weggaat. Maar ook ‘s nachts als u gaat slapen. De verzekering dekt minder of zelfs niets als u nalatigheid verweten kan worden.

Denk aan inbraakbeveiliging door middel van een anti-inbraakstrip, dan kan de inbreker het kaartje niet tussen deur en kozijn plaatsen.

 

Hengelen

Niet alleen brieven door de brievenbus

Met een ijzerdraad wordt via brievenbus of kattenluikje de deurklink naar beneden getrokken. Draai dus altijd de deur op slot en plaats eventueel een brievenbusafschermer.

 

Gaatje boren

Ouderwets, maar effectief

Geen bezemsteel of latje op uw schuifpui is bestand tegen deze methode. Er wordt een gaatje geboord in het kozijn en vervolgens wordt de bezemsteel gewoon opgewipt. Ook kan vlak onder het slot een gat in de deur of raam worden geboord. Wanneer de sleutel nog in het slot zit kan bijvoorbeeld met behulp van ijzerdraad de sleutel via dat gat worden omgedraaid. Haal dus altijd de sleutel uit het slot nadat het op slot is gedraaid. En beveilig uw huis tegen inbraak door een slot te plaatsen op uw schuifpui.

 

Via het bovenlichtje

15 centimeter ruimte is genoeg

Bovenlichtjes zijn de kleine uitzetraampjes boven een deur of groter raam. Wanneer het bovenlichtje op een kiertje staat, kan een inbreker deze makkelijk verder openbreken om zo een deur of raam van het slot te halen. Laat bovenlichtjes nooit openstaan als er niemand thuis is en zorg voor inbraakwerende deur- en raamboompjes met SKG-keurmerk.

Is uw woning al 100% inbraakproof?

Download de app

en doe de check!

Volg ons!

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • LinkedIn

Contact

info@stichtingnipw.nl

033 455 8778

Stichting Nationale Inbraakpreventie Weken

De Brand 10 – 1e etage

3823 LH Amersfoort

KVK 60895527
 

Logo NIPW schild.png