Kluizen

Geld, belangrijke documenten, elektronica en kostbaarheden met een hoge financiële of emotionele (en dus onvervangbare) waarde wilt u veilig opbergen, beschermd tegen diefstal. In de praktijk liggen zulke kostbaarheden open en bloot in huis. In andere gevallen worden kostbaarheden opgeborgen op gebruikelijke plaatsen zoals in een ladekast, kledingkast of misschien wel onder uw bed. Een Euro­pees gecertificeerde inbraakwerende kluis van hoge kwaliteit biedt u de vereiste bescherming en daarmee de gewenste zekerheid. Deze kluis vormt de laatste barrière tussen uw belangrijke spullen en in de inbreker, mocht het hem lukken toch uw huis binnen te komen.

Hoe worden kluizen getest?

Eigenlijk is er maar één echte manier om de inbraakwerendheid van een kluis te meten... en dat is aanvallen zoals een professionele inbreker dat zou doen! Voordat een gecertificeerde kluis in de winkel ligt, wordt de kluis uitgebreid getest door een testinstituut. Goede inbraakwerende kluizen hebben de inbraaktest volgens Europese normeringen zoals EN 14450 en EN 1143-1 met glans doorstaan en zijn beloond met een certificaat.

Normeringen en indicatie waardeberging

Het beschermingsniveau tegen inbraak geeft aan welke waarde de verzekeraars als dekking accepteren. Hoe hoger het aangegeven geldbedrag hoe inbraakwerender de kluis is. Hierbij gaat de verzekeraar uit van opslag van contant geld in een inbraakwerende kluis, die zich bevindt in onbewoonde, onbewaakte en niet-beveiligde pand binnen de bebouwde kom. Als er aanvullende veiligheidsmaatregelen worden genomen, kan de verzekeraar het dekkingsadvies verhogen.

Hoe herken ik nu een goede kluis?

Een inbraakwerende kluis herkent u aan het label aan de binnenkant van de kluis. Dit is een (aluminium) typeplaatje dat op de achterzijde van de kluisdeur is geplaatst. Hierop staat vermeld of de kluis onder gecontroleerde fabricage is geproduceerd en getest volgens de aangegeven weerstandsklasse. Zie onderstaand label van ECB-S met uitleg over de getoonde informatie op het label.

Veranker uw kluis

Een kluis die minder dan 1000 kg weegt, moet volgens de Europese Norm voor kluizen worden verankerd voor een maximale bescherming. Dit wordt vaak ook door de verzekeraar geëist. Verankeren aan een betonnen vloer of muur zorgt voor de best mogelijke bevestiging. In een dergelijke situatie volstaan mechanische ankers.

In uitzon­derlijke situaties, waarbij de dikte van vloer of muur beperkt is, of van mindere kwaliteit, dan kan chemisch verankeren (lijmen) vaak een goed alternatief zijn. Uiteraard wordt de kwaliteit van de bevestiging uiteindelijk bepaald door de 'zwakste' schakel. Als u de juiste gereedschappen en kennis hebt, kunt u zelf voor die verankering zorgen. Voor (kleine) privékluizen is dit zelfs heel goed zelf te doen. Grotere en met name zwaardere kluizen worden doorgaans door een professionele installateur geplaatst. Deze zorgt niet alleen dat er correct verankerd wordt, maar zorgt ook voor een veilige plaatsing.

Last but not least… brandwerende kluizen

Met een gecertificeerde inbraakwerende kluis heeft u het risico op diefstal goed afgedekt, maar heeft u weleens nagedacht over het risico op brand? Belangrijke documenten, digitale data media (foto’s!) en andere kostbaarheden wilt u wellicht ook beschermen tegen brand. Er zijn kluizen verkrijgbaar die alleen beschermen tegen inbraak, maar er zijn ook kluizen die zowel bescherming bieden tegen brand als inbraak. Let er hierbij op dat deze kluizen ook getest en gecertificeerd zijn volgens Europese normeringen. 

Is uw woning al 100% inbraakproof?

Download de app

en doe de check!

Volg ons!

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • LinkedIn

Contact

info@stichtingnipw.nl

033 455 8778

Stichting Nationale Inbraakpreventie Weken

De Brand 10 – 1e etage

3823 LH Amersfoort

KVK 60895527
 

Logo NIPW schild.png