Voordeur

U trekt de voordeur snel even dicht als u maar kort weg bent, of uw kinderen vergeten ‘m vaak op slot te doen. Niet voor niets neemt de voordeur de tweede plek in van de plaatsen waarop ingebroken wordt. En als de deur wel op slot wordt gedraaid is de kwaliteit van het slot en beslag niet genoeg om de inbreker langer dan twee minuten tegen te houden.

 

Beveilig altijd compleet

Om uw woning optimaal te beveiligen adviseren wij om uw voordeur te voorzien van een:

  • veiligheidsslot met veiligheidssluitkom,

  • veiligheidsbeslag met anti-cilindertrekbeveiliging

  • en een veiligheidscilinder.

 

Mist u één van deze producten dan is de beveiliging niet of minder effectief.

Veiligheidsbeslag

Bij elk slot dat in de deur gemonteerd wordt, hoort ook een bijpassend veiligheidsbeslag. Veiligheidsbeslag kenmerkt zich door het feit dat er geen schroeven aan de buitenkant zitten. Het schild kan hierdoor niet van buitenaf worden losgeschroefd en beschermt hiermee de cilinder. Doordat het buitenschild maar liefst 12 mm dik is, steekt de cilinder niet uit. Een te ver uitstekende cilinder kan namelijk gemakkelijk worden afgebroken.


Veiligheidsbeslag met cilindertrekbeveiliging

Een inbraak kan uw leven behoorlijk op z’n kop zetten. Inbrekers kunnen op verschillende manieren uw huis binnen komen. Cilindertrekken is daar één van en de laatste jaren zeer ‘populair’ geworden onder inbrekers.

Dat is een inbraakmethode, waarbij een inbreker een gehard stalen schroef in de cilinder draait. De cilinder wordt vervolgens met een zogenaamde poelie of cilindertrekker uit het beslag getrokken. Omdat deze manier van inbreken steeds vaker voorkomt, heeft het Politiekeurmerk Veilig Wonen veiligheidsbeslag met cilinder­trek­beveiliging als eis gesteld voor alle woningen.

Hoe kunt u ‘cilindertrekken’ voorkomen?

Door speciaal veiligheidsbeslag met cilindertrekbeveiliging te monteren voorkomt u deze manier van inbreken. Het beslag schermt de cilinder (waar u de sleutel in stopt) af zodat cilindertrekken onmo­gelijk is. De cilinder is daarmee volledig door metaal om­sloten. Naast de bescherming van de cilinder beschermt het beslag ook het slot. Het beslag voorkomt dat de cilinder kan worden afgebroken.

Speciale anti-cilindertrekrozet voor oplegsloten
In Nederland zijn ruim 1,2 miljoen voordeuren voorzien van oplegsloten. Speciaal voor deze oplegsloten is een veiligheidsrozet met cilindertrekbeveiliging ontwikkeld. Een anti-cilindertrekrozet is gemaakt van massief RVS en SKG***® gecertificeerd. Hiermee voldoet de rozet aan de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen. De rozet is zeer eenvoudig te monteren door de huidige veiligheidsrozet op de voordeur te vervangen voor een nieuwe versie met cilindertrekbeveiliging.

Alternatief: Cilinders met cilindertrekbeveiliging

Indien het niet mogelijk of gewenst is om het bestaande beslag te vervangen, kan als alternatief ook een SKG*** veiligheidscilinder worden toegepast. Deze cilinders zijn beveiligd tegen cilindertrekken en kunnen een trekkracht van minimaal 1500kg weerstaan.

 

TIP:

Het voordeel van veiligheidsbeslag met cilindertrekbeveiliging ten opzichte van veiligheidscilinders met cilindertrekbeveiliging is dat je bij het beslag vanaf de buitenzijde ziet dat het voorzien is van deze beveiliging. De kans is dus groot dat een inbreker uw huis zal overslaan als hij ziet dat het huis beveiligd is met veiligheidsbeslag met cilindertrekbeveiliging.

 

Veiligheidscilinder

Wanneer er nog geen cilinder met SKG-keurmerk is gemonteerd, adviseren we u om deze te vervangen voor een veiligheidscilinder. Veiligheidscilinders voldoen aan alle eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen® en SKG® en zijn hiermee geschikt voor buitendeuren. Het veiligheidsniveau en de mate van comfort zijn verschillend per cilinder en uitvoering. Er twee verschillende niveaus:

 

SKG** Veiligheidscilinders
SKG** veiligheidscilinders zijn voorzien van aftastbeveiliging, boorbelemmering en anti-slagpickvoorziening aan beide zijden. Alle sleutels zijn voorzien van een unieke registratiecode, handig bij het nabestellen van cilinders of sleutels omdat deze niet te hoeven worden opgestuurd.

 

TIP:

Voor nog meer veiligheid kiest u voor een SKG*** cilinder met certificaat, zodat alleen uzelf extra sleutels en/of gelijksluitende cilinders kunt bijbestellen.

SKG*** Veiligheidscilinders
Deze SKG*** cilinders hebben dezelfde eigenschappen als een SKG** cilinder maar zijn daarnaast voorzien van cilindertrekbeveiliging
 

TIP:

Voor nog meer veiligheid kiest u voor een gepatenteerde cilinder met certificaat, zodat alleen uzelf extra sleutels en/of gelijksluitende cilinders kunt bijbestellen.

Voordeuren met een oplegslot (op de deur geschroefd)

Veel oudere woningen hebben vaak nog een ‘onveilig’ oplegslot op de deur. Een veiligheidsoplegslot heeft SKG** en is voorzien van een zware veiligheidsrozet die de cilinder aan de buitenzijde beschermt. Heeft uw veiligheidsoplegslot nog geen cilindertrekbeveiliging? Dan adviseren wij om een speciale anti-cilindertrekrozet te plaatsen over uw huidige oplegslot of om een oplegslot met anti-cilindertrekrozet aan te schaffen.

Voordeuren met een slot in de deur gemonteerd (insteekslot met cilinder)

De meeste woningen zijn voorzien van sloten die in de deur gemonteerd zijn. Wanneer deze nog niet voorzien zijn van een SKG** of SKG*** keurmerk moeten deze vervangen worden door een veiligheidsslot met veiligheidssluitkom. Een veiligheidsslot is stevig en moeilijk te manipuleren. Hierdoor is het uitstekend toe te passen in buitendeur situaties. Kies altijd voor een veiligheidsslot met een SKG-keurmerk. Er zijn verschillende soorten veiligheidssloten:

Veiligheidssloten

Een veiligheidsslot is het slot dat centraal in de deur gemonteerd is en met sleutel en/of deurkruk kan worden geopend. Dit wordt ook wel het hoofdslot genoemd. Afhankelijk van het aantal SKG sterren, kunt u ervoor kiezen uw deur extra te beveiligen met bijzetsloten.

Meerpuntssluiting
Een meerpuntssluiting is een slot waarmee de deur op meerdere punten tegelijk kan worden afgesloten. Door het draaien van de sleutel of het bewegen van de deurkruk kan de deur in één keer op meerdere punten worden afgesloten. Dit is praktischer dan apart een hoofd- en bijzetslot. Een meerpuntssluiting heeft de hoogste inbraakwerendheid (SKG***). De montage van een meerpuntssluiting is niet eenvoudig. Wij adviseren u dan ook dit door een professional te laten doen.

Zelfsluitende sloten

Er zijn sloten met een slimme zelfvergrendeling waarbij de nachtschoot altijd automatisch in het slot valt. Als u de voordeur achter u dichttrekt, heeft bij elk slot een sleutel nodig om weer binnen te komen, en dat is hier ook zo. Echter met een zelfsluitend slot hoeft u de deur dus nooit meer met de sleutel op slot te draaien. Hierdoor is het bijvoorbeeld niet meer mogelijk om vanaf de buitenzijde de deur open te flipperen met een pasje, of stukje plastic, omdat de deur altijd op slot zit.

Slimme sloten

Er zijn tegenwoordig slimme deuroplossingen waarbij u helemaal geen sleutel meer nodig heeft. U opent uw voordeur gewoon met een afstandsbediening of, nog slimmer, met uw eigen smartphone. Het slimme deel van het slot is niet zichtbaar aan de buitenzijde van de deur. De motorcilinder bevindt zich namelijk aan de binnenzijde (het veilige gedeelte). Aan de buitenzijde zit een mechanische SKG*** veiligheidscilinder, die ook nog met een sleutel te openen is.

Belangrijke maten bij vervanging slot en beslag

Let bij de keuze van veiligheidssloten en veiligheidsbeslag op twee afstandsmaten, die van belang zijn bij het goed monteren van deze producten.

Afstand of steekmaat (hart tot hart)

De steekmaat is te meten vanaf het hart van het krukgat tot en met het hart van het cilindergat. Over het algemeen worden twee maatvoeringen gehan­teerd: 55mm en 72mm. De meest voorkomende afstand is 55mm. Bij nieuw­bouwwoningen is de afstand meestal 72 mm.

 

Bij een veiligheidsslot met steekmaat 55mm hoort ook veiligheidsbeslag met steekmaat 55mm. Bij een veiligheidsslot met steekmaat 72mm hoort een veiligheidsbeslag met steekmaat 72mm.

Doornmaat:

De doornmaat is te bepalen door de afstand te meten van de voorplaat tot en met het hart van het kruk­gat. Deze afstand bedraagt 50mm of 60mm. De meest voorkomende doornmaat is 50mm.

Belangrijk bij vervanging cilinder

Bij het vervangen van uw cilinder dient u de cilinderlengte op te meten. Ter hoogte van de cilinder meet u de cilinderlengte naar de binnenzijde en de buitenzijde van de deur inclusief het veiligheidsbeslag. U moet dus twee maten opmeten!

Meer informatie?

We geven veel informatie op deze website. Mogelijk is niet alle informatie in uw situatie van toepassing. Daarvoor hebben we een app ontwikkeld, waarmee u aan de hand van foto’s stap voor stap kunt bekijken welke beveiliging u nu heeft en of deze voldoet.

Is jouw huis al 100% inbraakproof?

Download de app en doe de check!

Wilt u direct meer informatie ontvangen over het beveiligen van uw voordeur? Dan kunt u contact opnemen met Nemef, een partner van onze stichting. Zij zijn op werkdagen telefonisch bereikbaar tussen 08.00 en 16.30 uur via onderstaande telefoonnummers.

Whatsapp logo.png

Is uw woning al 100% inbraakproof?

Download de app

en doe de check!

Volg ons!

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • LinkedIn

Contact

info@stichtingnipw.nl

033 455 8778

Stichting Nationale Inbraakpreventie Weken

De Brand 10 – 1e etage

3823 LH Amersfoort

KVK 60895527
 

Logo NIPW schild.png